Civilsamhälle i förändring

Nu sker många, stora och snabba förändringar för det svenska civilsamhället.

Organisationer som är aktiva inom bistånd, folkbildning, etniska föreningar, fredsrörelsen och konsumentorganisationer har fått kraftiga nedskärningar eller helt avfinansierats medan det sker stora resursökningar för organisationer som genomför insatser för vissa prioriterade grupper.

Viktiga förutsättningsfrågor är under förändring. Ett demokrativillkor införs brett för civilsamhället, fritidskortet är på väg fram, arvsfonden har kritiserats och folkbildningen utretts. Internmomsen prövas av EU-domstolen. 

Civos roll

Civos – Civilsamhällets organisationer i samverkan grundades 2009 som en plattform för gemensamt agerande och för att få en gemensam röst i civilsamhällesfrågor. Parallellt formulerade regeringen politiken för det civila samhället med grunden till partsgemensamt forum, PGF, och Överenskommelsen som utvecklades vidare till NOD – Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället. NOD utvecklas väldigt väl och möter stort förtroende både från myndigheter och organisationer. 

På senare år har Civos varit med i processen kring Nysta som samlade ett stort antal civilsamhällesorganisationer och utmynnade i en lång rad förslag. Civos har också funnits med i dialogen kring att Fremia bildats och vartefter skapat sig en växande roll som intressepolitisk företrädare för stora grupper inom civilsamhället. 

Civos framtid

Styrelsen och medlemmarna har det senaste året inlett en dialog kring framtidens organisering av civilsamhället. Å ena sidan gäller det att skapa strukturer som ger civilsamhället en stark röst, å andra sidan är det nödvändigt att vi fokuserar våra begränsade resurser i form av engagemang, tid men också pengar. Den dialogen har lett fram till slutsatsen att Civos målsättningar bättre kan förverkligas genom andra organisationer. Civos medlemmar finns på arenor som Fremia, Ideell kulturallians IKA, NOD, Ideell Arena med flera och har där goda möjligheter att få information och påverka. 

Civos årsmöte

Mot den bakgrunden kallar nu Civos styrelse till ett ordinarie årsmöte den 28 april 2025 kl 14.30 på Studieförbundens kansli. På det årsmötet kommer frågan om Civos upplösning behandlas i en första läsning. Planen är att ordna ett extra årsmöte i höst som fattar det slutliga beslutet om nedläggning.

David Samuelsson

Odförande Civos, ordförande NOD, generalsekreterare Studieförbunden